Wszyscy wiemy o witaminie C. I Ty Wiesz, dobre rzeczy o pomarańczy. Witamina C jest dobrze znanym przeciwutleniaczem.
Porównanie witaminy C z wodorem H2 – Pomyśleliśmy, że możesz być zainteresowany, aby zobaczyć, jak Wodór H2 przeciwstawia się witaminie C i innym przeciwutleniaczom znajdującym się w żywności.
Wiele osób zastanawia się, jakie są różnice między wodorem a przeciwutleniaczami występującymi w żywności. To dość trudne pytanie, ponieważ tak naprawdę nie można ich bezpośrednio porównywać, ponieważ jest to trochę bardziej skomplikowane.
Nie możesz wyeliminować wodoru i oczekiwać wszystkich takich samych korzyści z przeciwutleniaczy w żywności, ani po prostu spożywać wodór i uzyskać korzyści z przeciwutleniaczy obecnych w żywności.
Niektóre przeciwutleniacze w żywności są niezbędnymi składnikami odżywczymi, takimi jak witamina C. Ten przeciwutleniacz nie tylko neutralizuje wolne rodniki, ale odgrywa również ważną rolę w obszarach takich jak synteza kolagenu.
Nie możemy wpaść w pułapkę myślenia, że spożywanie X ilości wodoru jest równoważne spożywaniu X ilości pokarmów bogatych w przeciwutleniacze. Co pozbywa się więcej wolnych rodników: witamina C czy wodór? Opierając się na stechiometrii, jedna cząsteczka witaminy C może teoretycznie zneutralizować dwa wolne rodniki, co jest takie samo dla wodoru.
Porównanie witaminy C z wodorem H2 – Picie jednego litra wody bogatej w wodór o stężeniu 1,4 ppm zapewniłoby mniej więcej taką samą liczbę „cząsteczek przeciwutleniaczy” (gazowy wodór), jak spożycie 100 mg „cząsteczek przeciwutleniaczy” (witamina C).
Jednak niektóre ze stosowanych cząsteczek witaminy C mogą zostać odmłodzone przez organizm i mogą być ponownie użyte, co nie ma miejsca w przypadku wodoru. Z drugiej strony wodór może regulować w górę silne enzymy przeciwutleniające w organizmie, zapewniając w ten sposób dalszą ochronę, której nie może zapewnić witamina C. Co ciekawe, spożycie witaminy C na wysokim poziomie może faktycznie zapobiegać wystąpieniu tej regulacji w górę.
W jaki sposób przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego znajdują się w żywności podobnej do wodoru? • Obie są naturalne dla organizmu. • Nie są ani sztuczne, ani syntetyczne. • Oba są potencjalnymi kluczami do długowieczności. • Obie promują zdrowie i dobre samopoczucie.
Czym różni się wodór H2 od przeciwutleniaczy w żywności ?
Wodór H2 wymiata tylko złe wolne rodniki.
Co pozbywa się więcej wolnych rodników: witamina C lub wodór cząsteczkowy?
Porównanie witaminy C z wodorem H2 – Na podstawie stechiometrii jedna cząsteczka witaminy C może teoretycznie zneutralizować dwa wolne rodniki, które są takie same dla wodoru molekularnego.5 Picie jednego litra wody bogatej w wodór w stężeniu 1,4 ppm, zapewni ci o tej samej liczbie „cząsteczek przeciwutleniaczy” (gaz wodorowy), jak spożywanie 100 mg „cząsteczek przeciwutleniaczy” (witamina C). Jednak niektóre z używanych cząsteczek witaminy C mogą być odmłodzone przez organizm i mogą być ponownie użyte6, co nie ma miejsca w przypadku wodoru molekularnego. Z drugiej strony, wodór molekularny może upregulate silnych enzymów antyoksydacyjnych w organizmie,7 zapewniając w ten sposób dalszą ochronę,8 witaminy C. Co ciekawe, spożycie witaminy C na wysokim poziomie może rzeczywiście zapobiec tej regulacji z występujących.9
Jak są na bazie roślin przeciwutleniacze w żywności podobne do wodoru molekularnego?
- Są one zarówno naturalne dla organizmu.10
- Nie są one ani sztuczne, ani syntetyczne.
- Są one zarówno potencjalne klucze do długowieczności.11
- Oboje promują zdrowie i dobre samopoczucie.
Umów się na wizytę Biorezonansu, Plazmoterapii lub Inhalacji Wodorem H2
Czym różni się wodór cząsteczkowy od przeciwutleniaczy w żywności?
- Wodor cząsteczkowy tylko oczyszcza złe wolne rodniki.12
- Wodor cząsteczkowy nie pozostawia produktu odpadowego po neutralizacji wolnych rodników.
- Wodór molekularny zwiększa również własne systemy antyoksydacyjne naszego organizmu.7
- Wodór molekularny działa również jako cząsteczka sygnałowa, co ma wiele innych korzyści.13
- Wodór molekularny jest najmniejszą cząsteczką i może łatwo dostać się do komórek.14 (Uwaga: H2waży tylko 2 g/mole w porównaniu z witaminą C przy 176,2 g/mole).5
- Wodór molekularny nie ma znanych skutków toksycznych, nawet przy wysokich dawkach.15
- Wodór molekularny jest łatwo spożywany bez dodatkowych kalorii.
Krótki opis
Mając na uwadze te podobieństwa i różnice, widzimy, że wodór molekularny nie zastępuje przeciwutleniaczy zawartych w żywności, ale naprawdę działa w połączeniu z nimi, a także oferuje dodatkowe korzyści.
Literatura:
1. Matarese, L. E., & Gottschlich, M.M. (1998). Współczesna praktyka wspierania żywienia: przewodnik kliniczny. WB Saunders.
2. Chen, Q., Espey, M. G., Sun, A. Y., Pooput, C., Kirk, K. L., Krishna, M.C., & Levine, M. (2008). Farmakologiczne dawki askorbinanu działają jako prooksydant i zmniejszają wzrost agresywnych ksenograftów nowotworowych u myszy. Obrady Narodowej AkademiiNauk , 105(32), 11105-11109.
3. Arrigoni, Oreste i Mario C. De Tullio. „Kwas askorbinowy: znacznie więcej niż tylko przeciwutleniacz.” Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects 1569, nr 1 (2002): 1-9.
4. Murad, S., D. Grove, K. A. Lindberg, G. Reynolds, A. Sivarajah i S. R. Pinnell. „Regulacja syntezy kolagenu przez kwas askorbinowy.” Obrady Narodowej Akademii Nauk 78, nr 5 (1981): 2879-2882.
5. Harris, D.C. (2010). Ilościowa analiza chemiczna. Macmillan.
6. Washko, P. W., Wang, Y. A. O. H. U. I., & Levine, M. (1993). Recykling kwasu askorbinowego u ludzkich neutrofili. Journal of Biological Chemistry, 268(21), 15531-15535.
7. KAWAMURA, T., WAKABAYASHI, N., SHIGEMURA, N., HUANG, C. S., MASUTANI, K., TANAKA, Y., NODA, K., PENG, X., TAKAHASHI, T., BILLIAR, T. R., OKUMURA, M., TOYODA, Y., KENSLER, T. W. & NAKAO, A. (2013). Gaz wodorowy zmniejsza hipertoksyczne uszkodzenie płuc poprzez szlak Nrf2 in vivo. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol304, L646-56.
8. XIE, K., YU, Y., HOU, L., CHEN, H., HAN, H., XIONG, L. & WANG, G. (2012). Nrf2 ma kluczowe znaczenie dla ochronnej roli gazu wodorowego przeciwko posocznicy polimikrobialnej. British Journal of Anaesthesia108, 538-539.
9. Gomez-Cabrera, M.C., Domenech, E., & Viña, J. (2008). Umiarkowane ćwiczenia są przeciwutleniaczem: regulacja genów przeciwutleniaczy przez trening. Free Radical Biology and Medicine , 44(2), 126-131.
10. CHRISTL, S. U., MURGATROYD, P. R., GIBSON, G. R. & CUMMINGS, J. H. (1992). Produkcja, metabolizm, i wydalanie wodoru w jelicie grubym. Gastroenterologia102, 1269-77.
11. ZHANG, J. Y., LIU, C., ZHOU, L., QU, K., WANG, R. T., TAI, M. H., LEI, J.C. W. L., WU, Q. F. & WANG, Z. X. (2012). Przegląd wodoru jako nowej terapii medycznej. Hepato-Gastroenterologia59, 1026-1032.
12. OHSAWA, I., ISHIKAWA, M., TAKAHASHI, K., WATANABE, M., NISHIMAKI, K., YAMAGATA, K., KATSURA, K., KATAYAMA, Y., ASOH, S. & OHTA, S. (2007). Wodór działa jako przeciwutleniacz terapeutyczny poprzez selektywne redukowanie cytotoksycznych rodników tlenu. Nat Med13,688-694.
13. DIXON, B. J., TANG, J. & ZHANG, J. H. (2013). Ewolucja wodoru molekularnego: godna uwagi potencjalna terapia o znaczeniu klinicznym. Med Gas Res3, 10.
14. OHTA, S. (2011). Ostatnie postępy w kierunku medycyny wodorowej: potencjał wodoru molekularnego do zastosowań profilaktycznych i terapeutycznych. Curr Pharm Des17, 2241-52.
15. OHNO, K., ITO, M. & ICHIHARA, M. (2012). Wodor cząsteczkowy jako powstający terapeutyczny gaz medyczny do chorób neurodegeneracyjnych i innych. Medycyna oksydacyjna i długowieczność komórkowa 2012, 353152.
CORE INFORMATION
- Hydrogen: an Emerging Medical Gas
- Hydrogen: Alternative Fuel to Alternative Medicine
- Dummies Guide To Hydrogen
- Frequently Asked Questions
- Molecular Hydrogen for Skin
Chemistry of water and hydrogen gas
- Water: A Molecule of Life
- Understanding pH
- Concentration and Solubility of H2
- Calculating the Dose of H2
- Dissolved Hydrogen versus Undissolved Hydrogen
Technical description of several claimed H2 products
- How to Get Molecular Hydrogen
- Water Ionizers and Hydrogen Water Generators
- Water Ionizers (Electrolyzers)
- Electrolysis
Ionized water history and relation to hydrogen gas
- Mildly Alkaline Ionized Water: Characteristics, Benefits, and Future
- Alkaline Ionized Water History and Medical Approval
Ionized water basics
ORP: information
- Importance of Oxidation-Reduction Potential (ORP)
- ORP Meters, Principles and Misconceptions
- Oxidation-Reduction-Potential (ORP) Explained
- Oxidation-Reduction Potential (ORP) : A More Complete Explanation
Misconceptions
Free radicals and antioxidants
- Free Radicals & Antioxidants: Definitions & Misconceptions
- Free Radicals: The Positive & Negative Effects On Health
- Hydroxide (OH–): Antioxidant? Radical? Or Neither
Microclustering
- MICROCLUSTERING: The Making of a Myth (Part 1 Facts, Claims and History)
- MICROCLUSTERING: The Making of a Myth (Part 2 The Evidence Is Invalid)
- MICROCLUSTERING: The Making of a Myth (Part 3. What if They Existed? Chemical and Physiological Consequences)
- MICROCLUSTERING: The Making of a Myth (Part 4. Potential Negative Health Effects & Conclusions)
Mechanizm działania wodoru cząsteczkowego H2 w zapobieganiu chorobom
Gaz Browna – Wodór dla zdrowia: tło, obserwacje i dane medyczne
Umów się na wizytę Biorezonansu, Plazmoterapii lub Inhalacji Wodorem H2